f Munngodt: Hjemmelaget mozzarella-ost

13/06/2010

Hjemmelaget mozzarella-ost




Ingredienser:
4 l ikke-homogenisert melk
2 ts sitronsyre (E330)
½ ts osteløbe

Fremgangsmåte:
Melka helles i en stor kasserolle, med sitronsyra. Melka varmes deretter langsomt opp til 32 grader. Det er viktig å være nøyaktig med temperaturen, derfor er en form for termometer nødvendig. Når melka har nådd 32 grader, tilsettes osteløpa. Så skal melka fortsette å varmes opp, til den når 40 grader. Fra 32 grader til 40 grader, vil osten skilles fra mysen. Mysen har en grønn-gul-aktig farge, og har vannkonsistens. Når melka/osten har nådd 40 grader, tømmes alt gjennom ei sil, så osten skilles fra mysen. Osten vil være veldig bløt, men det er bare resterende myse som må klemmes ut fra osten. Klem ut så mye myse som mulig med håndkraft. Man kan bruke mikrobølgeovn til hjelp, hvis man ikke får ut det meste. Still osten i mikrobølgeovnen på full effekt i 1 minutt. La den kjøle litt, og klem ut resten. Siste del i prosessen er å kna osten. Konsistensen skal være seig, og elastisk. Jobb med osten, til den føles riktig. Blir den for tørr, kan den dyppes i mysen(skal være 70 grader), og knaes igjen. Osten kan oppbevares i kjøleskap liggende i en vann/salt-blanding. 4 ss salt pr ½-liter vann, i cirka 2-3 dager.

3 kommentarer:

  1. Hvor får du kjøpt ikke-homogenisert melk? Jeg fant litt info om å blande kremfløte (ikke homogenisert) og skummet melk 1:10, som visstnok skal gi samme fettinnhold som H-melk.

    SvarSlet